החיים על פי גישת ACT

החיים מזמנים לנו שינויים פוטנציאליים בכל רגע נתון. בכל תחום חיים בו תבחרו, אנחנו יכולים להיות רגע אחד בחוויה של סיפוק והצלחה וברגע אחר בתחושת כישלון עמוק וחוסר מסוגלות.

המוח שלנו מיוחד במינו ובזכות זו הגענו למורכבות כה עמוקה של יצירת מערכות יחסים, קהילות, תרבויות והיסטוריה ענפה של המין האנושי.

באותו אופן בו אנו מסוגלים לדמיין הצלחה ולהאמין ביכולות הקיימות בנו להצליח בלימודים, או להשיג מערכת יחסים שממש בא לנו עליה, אנחנו גם יכולים בקלות בעקבות ארוע כמו פרידה ממערכת יחסים מבת הזוג שלנו, להפוך את חיינו לכישלון כשאם לרגע נעצור ונסתכל מסביב נראה שלא כזה רע כמו שאנחנו מרגישים כשאנחנו חושבים באופן מאוד מסויים על עצמינו (ככישלון) אל מול חוויה אחת שלרגע מעצבת את התפישה שלנו כלפי עצמינו ולבחור באופן מודע להמשיך להאמין בעצמינו ולמצוא את בת הזוג שכן תהיה מתאימה לנו.

איך כל זה קשור לגישת טיפול ACT אקט (טיפול בקבלה ומחוייבות)?

תוכן עניינים לטיפול ACT - קבלה ומחוייבות

חיבור לערכים

היכולת לחשוב על ערכים, להכיר באלו שחונכנו אליהם, לבחור בהם ולהתוות חדשים מתוך היכרות עם עצמינו, מסייעים ביצירת הווה עשיר במשמעויות ועתיד ברור יותר

מערכות יחסים

היכולת להכיר את עצמי, לראות את האחר, השאיפה ליצירת קשרים וזוגיות והעובדה שאנחנו חיים בחברה מצריכה עבודה על מערכות אלה

מיינדפולנס

להיות ברגע הזה, להיות בקשיבות לעצמנו, לגוף, לתחושות ולמחשבות שמניעות אותנו, לקבל את מה שעולה כמו שהוא מגיע, לזהות ולפעול בהתאם

מה זה טיפול ACT אקט? טיפול בקבלה ומחוייבות

גישת טיפול ACT – גישת הקבלה והמחויבות (Acceptance and Commitment Therapy), מתמקדת בשינוי התייחסותנו לאירועים פסיכולוגיים: מחשבות, תחושות ורגשות.

היא גישת טיפול קוגניטיבי והתנהגותי תלוי הקשר, שנועדה להרחיב את הגמישות הפסיכולוגית ע"י שימוש בקבלה, קשיבות, ומחוייבות, כדי לאפשר למטופל לחיות אורך חיים מאופיין על ידי התנהגויות מונחות לפי הערכים שהוא בחר לעצמו והדברים אשר חשובים לו.

גישת טיפול אקט ACT נחשבת גישה אינטגרטיבית והיא צמחה מתוך התפתחות גישת טיפול CBT. גישת טיפול ACT שואבת רעיונות מתחום הטיפול במיינדפולנס ומבססת פרקטיקות שונות מהתורה והפרקטיקה הבודהיסטית. בנוסף, גישת אקט מתמקדת יותר במרכיבים שמייצרים את אופני החשיבה, התפישה, והפרשנות שלנו למחשבות ורגשות ומציעה דרך הסתכלות חדשה.

העיסוק המרכזי של הגישה הוא בלימוד תגובה שונה אל האירועים הפסיכולוגיים שאנו חווים, תחת הנחת יסוד שהסיבה לקושי הוא תפישה מוטעית וכתוצאה מכך אי יכולת לשאת את הקושי.

היא שמה לעצמה כמטרה, לייצר שינוי בתוך תהליכים מבניים הקשורים במוטיבציה שלנו לנו לקראת מטרות שהצבנו לעצמנו, לראות תמונה רחבה יותר של מציאות, להצליח להמשיג את עצמנו במצבים מורכבים ובכך להשתחרר מהנרטיב של ה"אני" המושג שלא פעם מונע מאיתנו לייצר שינוי, ללמוד ולהתפתח.

גישת טיפול ACT באמצעות מודל המשושה, מנסה להביא את רעיון הנוקשות שלנו כבני אדם ושואפת להגמיש את האופן בו אנחנו חושבים, תופשים את עצמינו ואת הסביבה שלנו למטרת הפחתת ה"סבל" האנושי.

עידו שדה מטפל CBT

הגישה מעניינת ורוצים לשמוע עוד?

השאירו פרטים ואחזור אליכם

למה מתאים טיפול אקט ACT ובאילו בעיות מומלץ לטפל בשיטה זו?

טיפול ACT מאפשר ליצור תהליך למידה להתמודדות עם חרדה, חרדה חברתית, לחץ וסטרס, דיכאון, OCD, רגישויות חושיות שונות כגון מיזופוניה (רגישות לרעשים), הפרעות שינה, הפרעות אכילה, וויסות רגשי (למשל שליטה בכעסים, התקפי זעם, אימפולסיביות ועוד).

טיפול ACT גם מסייע לעבודה עם ילדים על הרצף האוטיסטי ASD לשיפור גמישות פסיכולוגית. מלבד התמודדות עם הפרעות נפשיות, טיפול ACT אקט מתאים לכל מי שמעוניין בשינוי.

בתחום מערכות היחסים, למשל – טיפול ACT נותן מענה לשיפור מערכות יחסים, זוגיות, עבודה על דימוי עצמי נמוך ומערכות יחסים בסביבת העבודה.

אני רואה בגישת ACT גישה לחיים ולא רק כאמצעי טיפולי לבעיה מסויימת, אלא פריזמה להסתכלות על החיים עצמם.

למי ולאילו גילאים מתאים טיפול בשיטת אקט - ACT טיפול בקבלה ומחויבות?

טיפול ACT מתאים לכל מי שמוכן ועם רצון ומוטיבציה לייצר שינוי משמעותי בחייו. טיפול אקט מתאים גם למי שכבר חווה טיפולים שונים ורוצה לנסות גישה טיפולית שונה שמאפשרת לייצר שינוי עמוק ולייצר משמעות אמיתית בחייו.

טיפול בגישת ACT מתאים לטווח רחב של גילאים. מאחר ובגיל הצעיר ניתן לעבוד על בסיס מודלים מגישת ACT עם אמצעים שונים כגון משחקים, אמנויות וכל שפה כאמצעי בלתי ישיר להעלאת מחשבות, רגשות ותחושות סביב חוויות פסיכולוגיות, רגשיות והתנהגותיות נוקשות.

שלבי טיפול בגישת אקט - ACT

שלבי הטיפול בתוך תהליך טיפול ACT בדומה לטיפול פיסכותרפי CBT מורכב משלבי מפתח הנדרשים לצורך בנייה של תהליך נכון.

שלב האינטייק – המשגת המקרה

זהו השלב הראשוני בטיפול בגישת ACT, שלב בו נלמד להכיר אחד השני, נשאל את השאלות הנכונות סביב הבעיה בגלל בחרתם להגיע לטיפול, נבין את הרקע, את הנקודה או ציר הזמן בהתייחס לבעיה כדי להבין היכן היא פוגשת אתכם שוב ושוב כדי שנוכל ליצור יחד הבנה מעמיקה באמצעות השפה שיש לטיפול בגישת ACT להציע.

זהו שלב חשוב כדי להבין כיצד הבעיה נוצרה וכיצד ניתן ליצור את השינוי המיוחל אליו אתם שואפים.

בשלב זה גם נבנה את מערכת היחסים והאמון הראשוני בנינו, נלמד משיח אנושי בגובה העיניים כיצד אנו שותפים לדרך ההתפתחות אחד של השני וכיצד טיפול ACT עשוי להביא גישה אחרת לחוויה של הקושי איתו הגעתם לתהליך.

שלב הלמידה והתרגול

שלב זה בטיפול אקט ACT מאפשר למידה ותרגול של כלים לוויסות רגשי, הבניה קוגניטיבית (שינוי תפישתי סביב בעיה), פגישה ראשונית את הבעיה באופן מעט שונה אליו הורגלתם עד הגיעכם לטיפול בגישת ACT.

בשלב זה נדרשת לקיחת אחריות ממפגש למפגש משבוע לשבוע ותרגול הכלים על מנת להטמיעם בחיי היומיום על מנת להכין אתכם לקראת המפגש עם הקושי סביב עוצמות שונות.

למשל, בהתמודדות עם חרדה, נשאף להתמודד עם הקושי איתו הגענו ולהתחיל בחשיפה לחרדה בעצימות נמוכה עם כלים מגישת ACT שנלמד ובשלב הבא (שלב ההתמודדות) לאחר שנלמד מספיק טכניקות לוויסות קוניגטיבי, רגישי ותחושתי, נוכל לפגוש את החרדה ממקום אחר, מודע יותר ועם מסוגלות אחרת.

שלב ההתמודדות בחיי היומום

בשלב זה בטיפול ACT נעשה שימוש בטכניקות וכלים שלמדנו ותרגלנו בשבועות הראשונים לטיפול. כחלק ממשמעות טיפול ה CBT ומגישת ACT נשאף לבדוק, כמו חוקרים, כיצד הכלים שלמדנו מסייעים לנו בחיי היומיום סביב קשיים שונים בגלל הגענו לטיפול.

כמובן שאת המפגשים השונים עם הקושי נעשה לאחר הבנה משותפת את מדד היכולת.

איך התפתחה גישת טיפול ACT?

גישת טיפול ACT פותחה על ידי סטיבן הייז, והוא הגה אותי לראשונה בשנת 1982. הרעיון הראשוני של גישת טיפול ACT נגה בשם "הרחקה מקיפה״ (Comprehensive Distancing).

גישת ACT היא גישת טיפול פיכותרפית שמקורה בגישת טיפול CBT ומביאה דיוקים שונים סביב רעיונות שנחקרו ובוססו בגישת טיפול CBT ומאפשרת הרחבה סביב הסתכלות גישת ה CBT.

גישת ACT נחשבת כגישה מובילה מבין הגישות השונות שהביא "הגל השלישי" (כמו גם – פסיכולוגיית הגל השלישי) בגישת טיפול ה CBT ועליה תוכלו להרחיב בעמוד טיפול CBT.

לפי סטיבן הייז, ממייסדי גישת ACT, ההפך משליטה ורצון להפסיק כאב היא קבלה שלו – ואחד הכלים להתמודד עם כאב, היא תשומת לב בלתי שיפוטית (מיינדפולנס) וכן חמלה עצמית וחמלה כלפי אחרים, לצד לקיחת אחריות וחיבור לערכים שלי כסובייקט.

אחת מהנחות העבודה בטיפול בגישת ACT היא שכדי שנוכל לייצר את השינוי וההגמשה הפסיכולוגית, נעשה זאת מתוך האפשרות לבוא במגע עם רגשותינו קשים ככל שיהיו ולהתחיל לשים לב לאופן בו הם גורמים לנו להגיב ולהתנהג.

קבלה (Acceptance) של אירועים היא חלק מה"פיגומים" אותם נבנה כדי להתמודד אחרת מול הקשיים איתם הגענו לטיפול ובכלל בתפישה אל מול החיים עצמם, כאירועים משתנים שאין לנו שליטה עליהם ומחשבות נוקשות ולא מיטיבות עשויות להמשיך ולתחזק אותם.

מהצד השני של קבלה, ישנם עיוותי חשיבה – למשל מחשבה מלקה כמו "למה זה קורה לי" או התנהגות אימפולסיבית ללא מחשבה על ההשלכות האפשריות, כמו כעס או ריחוק חברתי\משפחתי.

קבלה של אירוע רגשי ופסיכולוגי, והבנה שהאירועים האלו (גם על פי הבודהיזם) הם ארועי חיים משתנים, מאפשרת להיות קרוב יותר ל"אני צופה" שרק חווה את הארועים השונים החולפים, ולא נצמד לקושי כקבוע, ובכך מאפשר ריחוק מסויים והבנה שהרגשות והמחשבות הן עוד חלק מהמורכבות הזו שקוראים לה בן אנוש.

גישת ACT היא חלק מהגל השלישי של גישת הטיפול CBT

גישת הטיפול ACT לא עומדת בפני עצמה והיא נשענת גם על מודלים קודמים מגישת ה CBT וגם נותנת התייחסות מעט שונה לאופן בו גישת ה CBT "פותרת" בעיות קוגניטיביות שמייצרות קשיים וסבל בחיים.
מוזמנים לשמוע על התפתחות גישת ACT

מדוע דווקא שילוב של מטפל CBT ומטפל ACT לטיפול שלכם?

כשמסתכלים על החיים אפשר לנתח אותם מזוויות שונות, וניתן להמשיג (להסביר\לתת שם) אותם במילים שונות ומספר דרכים והאינטגרציה בין הכלים שמובאים מתוך טיפול ACT בשילוב עם כלים מתוך גישת הטיפול CBT מאפשרים להעניק משמעות שלמה בתוך יחסי הגומלין של הארועים שחיי היומיום מספקים לנו.

הרי בעצם כל הרעיון הוא אינטגרציה של יכולות הקיימות בידנו ואנחנו לעיתים פשוט לא רואים.

מה לעשות? החיים מלמדים אותנו מסיטואציות רבות שאנחנו נחשפים אליהן לאורך השנים, פעם אחר פעם, ומקשיחים את עמדתנו בנוגע לנושאים רבים, בניהם האופן שבו אנחנו תופשים את עצמנו, את הסביבה שלנו, את התרבות בה גדלנו ולכן נוצר קושי לראות תמונה גמישה יותר של מציאות.

הבחירה בשימוש בגישת ACT ככלי טיפולי, נובעת מתוך יישום כלים ורעיונות רבים שיש לה להציע בחיי האישיים עוד לפני שפגשתי אותה, וההיכרות איתה, שפכה אור והסבירה באופן ברור באמצעות מודלים פשוטים מקרים רבים שבאופן טבעי ניתן לטעות בהבנה שלהם מאחר  ולפעמים מירוץ החיים לא מאפשר רגע לעצור לחשוב למה אני מרגיש את מה שאני מרגיש כרגע.

גמישות פסיכולוגית כבסיס להצלחה בטיפול על פי גישת ACT

הגמישות הפסיכולוגית על פי גישת טיפול ACT מאפשרת להתמודד באופן מיטיב יותר עם ארועי החיים השונים שכמעט כל בני האדם שותפים להם. בין אם התמודדות עם אובדן, פרידות במערכות יחסים, מחלות ואובדן רכוש – גישת טיפול ACT מציעה כלים וטכניקות להתמודדת עם ארועים אלה ומתבססת על מיומנויות שונות השלובות זו בזו ואציין 3 מיומנויות חשובות מתוכן:

1. רעיון הקבלה (בטיפול ACT)

כאשר אנחנו חווים בחיים קושי מסוים, האינסטינקט הראשוני שלנו הוא להדוף אותו, או במילים אחרות להמנע ממנו, לגרום לו לחלוף. כאשר עולה רגש בקבות סיטאציה, למשל פרידה מבן זוג, הקושי לקבל את זה שהפרידה קרתה, מלווה בעצב, תסכול ולעיתים הלקאה עצמית סביב השאלה "איך זה קרה דווקא לנו?" וצער עמוק שמרגיש כ"בלתי ניתן לשאת".

אם נעשה שימוש לדוגמה הזו במיומנות הקבלה, נוכל לתת ביטוי למחשבות ואפשרויות נוספות כמו "מערכת יחסים תלויה בשני אנשים כדי שהיא תתקיים ולכן לא תמיד יש לי את השליטה להחליט על המשך קיומה".

תרגול היכולת לקבל את החוויה הרגשית כחלק טבעי בפרידה, מאפשרת להפתח לאפשרויות נוספות באופן אינטואיטיבי יותר ולהיות מחובר יותר למה שיש לחיים להציע ולבחור בחירות מיטיבות לצד הקושי שעולה.

2. קשיבות

הקשיבות בחיינו היא מעין זכוכית מגדלה, היא מאפשרת להביא את תשומת הלב שלנו לאירועים קטנים ולתת להם ביטוי משמעותי.

מערכת הקשב היא מערכת מורכבת ואחראית למשל על קליטה של אירועים ורישומם לזכרון, יכולת לשלוף מידע באופן יעיל, להעניק תשומת לב לאחר ולתת ביטוי לפעילויות קטנות יומיומיות כדי להפוך את היומיום שלנו לבעל משמעות.

כחלק מתהליך טיפול ACT נלמד טכניקות שונות לתרגל הפניית קשב באופן מודע שיסייע ליצור משמעות עמוקה בחיי היומיום, עבודה על וויסות קשב (למי מאיתנו שמתמודד עם קושי בהפרעות קשב וריכוז או מסיחים שונים) וכן התמודדות עם רגשות לא מייטיבים וכן כאב פיזי כגון כאבי ראש כרוניים, מחלות הנובעות מלחץ ועוד.

3. רעיון המחויבות ובחינת ערכים (בטיפול ACT)

בימים קשים, וגם כשלא, יש אפשרות לשבת ולחכות שדברים טובים ומשמעותיים יקרו, או פשוט לבחור לגרום להם להתקיים.

"הדרך הטובה ביותר לחזות את המציאות, היא ליצור אותה" 

את המשפט הזה קראתי על שער הכניסה לפנימיית "שבילים", פנימייה לנערים ונערות המוגדרים כ"אוכלוסיית קצה פוסט אשפוזית" ומתמודדים עם מגוון קשיים בחיי היומיום. מבחינתי, המשפט הזה מסמל את החיים עצמם – אם לא נקום ונעשה, אף אחד לא יעשה בשבילנו.

זכרו תמיד: אנחנו אחראיים לחיים שלנו ולמה שיקרה בהם!

גם בימים מורכבים ככל שיהיו, לבדוק מה חשוב לי וכיצד אני יכול להשיג אותו מאפשר ליצור תנועה ושינוי לכיוונו וכך ליצור הצלחות קטנות שיהוו חלק מצעדים ובנייה של ההצלחות והרגשה הטובה אליה אנו שואפים.

הגישה מעניינת ורוצים לשמוע עוד?

השאירו פרטים ואחזור אליכם

מודל המשושה של גישת טיפול ACT - טיפול בקבלה ומחויבות

כפי שצויין מעלה, מטרת גישת ACT היא הגמשה של האירועים הפסיכולוגיים שאנחנו חווים. הגישה ממפה באמצעות שישה תהליכים פסיכולוגיים שעם השנים הוקשחו מתוך התנסויות רבות.

באמצעות כלים ותרגילים שונים, ניתן לתרגלם ולהטמיע בחיי היום יום כדי ליצור חיים גמישים  יותר מבחינה רגשית וקוגניטיבית.

6 התהליכים בהם נוגע הטיפול באמצעות גישת טיפול ACT ומציע להגמישם הם:

מה הכוונה המנעות כנגד קבלה בטיפול ACT?

ההימנעות עשויה לעלות כנסיון לא לחוות רגשות או תחושות לא נעימים, לא לקבל את העובדה שעוברות לי מחשבות בראש שלא אני בחרתי, וכן לבחור לא לקיים פעולות שלא עושות לי נעים.

למשל, להמנע ממפגש עם חברים בגלל שאני מרגיש לא בנוח עם איך שאני נראה או מדבר בהשוואה אליהם.

להמנעות יש קשר רב לחוויות כמו חרדה, דיכאון, וחוסר תפקוד חברתי ועשויה להמשיך לשמר את אלו. שינוי ההתייחסות לחווית הקושי, היא בהפיכתה ממקום שרוצה להמנע ממנה, למקום שמבין שהחיים מורכבים גם מקושי ולכן, עבודה על מיומנות הקבלה שלו, מסייעת במצבים רבים שיכולים להתפש בנקודת זמן מסויימת כבלתי אפשריים או מושגים ובכך לייצר שינוי משמעותי בעתיד.

איך נראית היטמעות קוגניטיבית המייצרת נוקשות על פי גישת טיפול ACT?

היטמעות קוגניטיבית היא מצב שבו אנחנו תופשים את המחשבות שלנו על המציאות כאובייקטיביות ולעיתים מוחלטות. כשאנחנו כל כך בטוחים ומאמינים במה שאנחנו מספרים לעצמנו, אנחנו עשויים לשים לעצמנו רגל, ולכן חשוב לייצר ריחוק ולהבין שהמציאות מורכבת יותר.

העצמי הצופה (המודע) בטיפול בגישת ACT

מאחר ורבים מאיתנו נוטים לחשוב באופן קונקרטי לתאורים שמגדירים אותנו ("אני אף פעם לא אלמד לצייר", "אני לא אוהב ספורט","אני לא טוב במתמטיקה" וכדומה), אנחנו ממשיכים להאחז בתפישות ואמונות שספק ייחסנו לעצמו וספק הוצמדו לנו לאורך החיים.

העצמי המתבונן הוא מיומנות הפרדה מההמשגות הללו ומאפשר לזהות ולייצר שיח פנימי חדש שמטיל ספק פעם אחר פעם בהגדרות שאימצנו לנו לאורך השנים ומעניק עוד רובד לשינוי הנוקשות שבתפישות האלו.

כך ערכים תורמים ליצירת משמעות על גישת הקבלה והמחוייבות

למה אתם קמים בבוקר? מה התשוקות שלכם בתחום המקצועי שבחרתם לכם? איפה זה פוגש אתכם במערכות היחסים שלכם? האם בכלל חשבתם על ערכים שמניעים אתכם או שאתם אולי פועלים על אוטומט.

ערכים הם מצפן, והם עוזרים לנו לנווט גם בשעת סערה לעבר יעדים ומטרות שהצבנו לעצמנו, ולכן מאוד חשוב להעניק להם תשומת לב, להתייחס אליהם ולבחור בהם.

בתהליך טיפול ACT אנחנו נשאף לברר מהם הדברים החשובים לכם בחיים באמת. מה מניע אתכם, מה גרום לכם לקום מהמיטה בבוקר ולהתחיל את היום, או מנגד, מהם הדברים החשובים לכם בחיים שיגרמו לכם להתחיל בוקר מלא במשמעות ולא להתעורר בחוסר חשק ומחשבות מלקות על כך.

החיים באמצעות שימוש בערכים, הופכים את חווית ההווה למלאה במשמעות ורבדים נוספים שלא שמתם אליהם לב מחוסר תשומת לב.

מה רוכשים במהלך טיפול ACT ואילו כלים יש לגישה להציע?

טיפול בגישת ACT מציע מגוון כלים מתחום הקבלה והמחוייבות. חלק מהכלים המשמעותיים שאני מכניס לתהליך בקליניקה הוא למשל תרגול מיינדפולנס, המאפשר עבודה על וויסות קשב וקבלה של הארועים השונים שמתרחשים בנו בכל עת וכן עבודה עם מצפן שבועי להבנה של ארועים שאנו חווים וכם למקד את תשומת הלב במה שחשוב לנו באמת.

תרגול מיינדפולנס

גישת ACT מציע כלים לתרגול תשומת לב לתחושות גוף המשתנות מרגע לרגע, למחשבות לא נעימות שעולות, להתמקד במה שחשוב לנו ומאפשר ללמוד להיות יותר קשובים וחומלים לעצמנו ומתוך כך מאפשר חווית חיים בעלת משמעות, בטחון ואמונה בעצמי ולהבין מהו אושר בשבילי ולהתמקד בדרך להגיע אליו.

המצפן השבועי

המצפן השבועי הוא כלי נפלא שנשען על הרעיון של גישת הטיפול ACT ומאפשר מיקוד במהלך השבוע. הרי חיי היומיום מזמינים איתם שפע של פעולות שמסיחות את הדעת ומשאירים את הזמן הכי חשוב – הזמן שאנו צריכים להקדיש לעצמנו, מועט.

על גישת טיפול ACT מחוייבות היא ערך עליון בהתפתחות שלנו והתמודדות עם מצבים רגשיים לא פשוטים וכן עם משברי חיים ולכן המחוייבות לשבת מידי שבוע ולכתוב דילמות, תובנות, הצלחות ומטרות מאפשרת ליצור תמונה בהירה ומיקוד בחוויות המשמעותיות שאנחנו חווים בחיים ורוצים לתת להן ביטוי, גם ברגעים יפים וגם ברגעי קושי.

התפתחות אישית

באיזה אופן שונה גישת טיפול ACT מגישת טיפול CBT?

בשנים האחרונות ניתן לראות שינוי מגמתי בעקבות עלייה של הגל השלישי בטיפול ה CBT שהגיעו מתוך תפישות והנחות יסוד שסוברות שנדרש לתת מענה לנקודות תורפה בטיפול ה CBT קוגניטיבי-התנהגותי המקובל.

אחד השינויים הבולטים שניתן לשים עליו את זכוכית המגדלת הוא הרעיון של קשיבות (Mindfulness) וקבלה (Acceptance) של החוויות המנטליות (פנימיות) שאנו חווים, בשונה מהתפישה הקוגניטיבית אשר שמה דגש על שינוי החוויות הללו.

גישת ACT שמה במרכז את הרעיון שגמישות פסיכולוגית מתאפשרת על ידי תרגול היכולת להיות במגע עם מה שמתרחש כאן ועכשיו, באופן מודע וללא הגנות מיותרות, תוך כדי תנועה אקטיבית בהתאם לערכים החשובים לי בחיים.

בשונה מעמדה מוכרת מטיפול ה CBT, ההנחה בגישת טיפול ACT היא שהקושי בבסיס מגוון בעיות נפשיות עולה בגלל נסיונות הבריחה וההימנעות מהחוויה הרגשית או הפסיכולוגית הלא נעימה ובכך נוצרות אדוות וסימפטומים קשים יותר של חוויה נפשית לא מיטיבה.

למשל: אם ניקח לדוגמה התמודדות עם התקף פאניקה, הפחד שעולה וממשיך לתחזק את החרדה נובע מהחוויה הסומטית (הגופנית) ומהמחשבה שמא יקרה משהו רע (למשל התקף לב) או מחשבות על המוות והפחד הזה עשוי להמשיך גם לאחר בדיקת א.ק.ג (בדיקות תפקוד לב) שמאשרת שהמצב הלבבי תקין ואין מה לדאוג.

חלק מהפתרון בתהליך התמודדות במצב התקף פאניקה, היא ללמוד להכיר ולבוא במגע עם התגובות הפיזגיולוגיות השונות, ועם המחשבות שעולות מאחר והן כבר תוצר אוטומטי שעולה מתוך אירועים שונים בהם הורגל האדם לחשוב כך אל מול חוויה של התקף פאניקה.

על פי גישת טיפול ACT לא ניתן לחיות חיים נטולי חרדה, פחד ועצבות, מאחר ואלו רגשות טבעיים והם מרכיב הכרחי בחיים למרות אי הנעימות שהם מייצרים, אבל מנגד, הקושי האמיתי, או יותר נכון, הסבל שהם מייצרים, נובע על פי גישת ACT מחוסר המוכנות לקבלם.

אני חושב שדוגמה פשוטה להסביר את עקרון הקבלה (Acceptance) היא ממערכות יחסים שאנחנו חווים. גם אחרי ריב עם בת זוג אחרי שהגענו לפשרה, עשוי ללוות רגש שלילי.

הרגש השלילי באופן טבעי נשאר בי מאחר וכמה דק' לפני עוד נגענו במקומות כואבים ולמרות שהגענו לפשרה, עדיין יכולים להיות בי רגשות לא נעימים לצד רגשות של סיפוק שהגענו לפשרה.

אם אני אנסה להרגיש עכשיו טוב יותר באמצעות אמירות מיטיבות, אני אנסה לשלוט ברגש ולהעבירו, אבל אם אבין שזה רגש שכרגע קיים בי ופשוט אהיה מחובר לרגע, אצור תקשורת עם הבת זוג או אמשיך בעשייה שמשמעותית לי, באופן טבעי ומבלי להתאמץ, הרגש מתישהו יחלוף ויתפשו את תשומת הלב והמקום רגשות נוספים שקיימים בי ומחכים לקבל ביטוי.

חשוב להדגיש: שקבלה היא לא "לוותר" או "להרים ידיים", אלא בחירה מודעת לתת לרגשות ולתחושות שהתעוררו מקום ולא להדוף אותם, מאחר והידיעה שלנסות להדוף אותם, תייצר סבל נוסף מאחר והשליטה על הרגשות והתחושות שלנו מוגבלת.

טיפול ACT אונליין מרחוק

טיפול ACT און ליין (טלתרפיה) התפתח בשני העשורים האחרונים ובעיקר קיבל מודעות בשנתיים האחרונות לאחר שהוכיחה הקורונה שניתן גם אחרת והמפלצת האונליינית לא כזו מפחידה. האמת היא שטיפול ACT און ליין מאפשר לגשר על פערים רבים כמו מרחק פיזי מהקליניקה ואפילו מאפשר לקיים את הטיפול מהכורסא הנוחה בבית, בפיג'מה ולוותר על פקקים וחניה.

סה"כ טיפול און ליין בגישת ACT הוא עוד מוטיבטור לקיום טיפול על בסיס שבועי ואני יכול להעיד על כך שהוא לא מפחית מחוויית האינטימיות והקשר המדהים שנוצר בתהליך הטיפולי וכמובן נבחר בתאום עם הצורך האישי של המטופל.

אפשר גם כמובן לשלב בין מפגשים פרונטאליים ומפגשים מקוונים, להתחיל במפגשים פרונטאליים ליצירת הקשר הראשוני ובהמשך לעבור למפגשים לטיפול ACT און ליין.

עידו שדה מטפל סי בי טי CBT
מוזמנים ליצור איתי קשר

טיפול ACT בקבוצה

טיפול בגישת ACT בקבוצה עשוי להיות טיפול מואץ ומשמעותי מאחר ובקבוצה ישנה דינמיקה שונה שמאפשרת הבאת עולם פנימי עשיר של דוגמאות אישיות מחיי היומיום של המשתתפים.

החוזה הטיפולי שנחתם בין חברי הקבוצה, מייצר מרחב בטוח בו אפשר להתבטא באופן חופשי ומכבד, ומאפשר לראות שרובנו חווים חוויות מורכבות ואנו שותפים למצבי חיים מורכבים כאלו ואחרים.

הטיפול הקבוצתי בגישת ACT מאפשר מעין למידת עמיתים, כשכל אחד מביא את הקשיים שלו, ומאפשרת מקום לתרגול קבלה של הקושי של האחר מבלי סיפוק פתרונות מידיים אליהם כולנו מורגלים.

ההסתכלות והלמידה בטיפול ACT קבוצתי היא לא מ"צרת רבים כנחמת היחיד", אלא מלמידה של עושר חוויות של חברי הקבוצה מסיטואציות יומיות שונות, ומאפשר את החיבור מחיי היומיום, בצורה הכי תכל'סית, למודלים שונים שלגישת ACT יש להציע לצורך הגמשה פסיכולוגית.

מתוך כך באופן טבעי, ניתן לתרגל טכניקות שונות בזוגות, כקבוצה וכיחידים וליצור יחד בסיס חזק לשינוי.

בקבוצה בדרך כלל גם נקיים תקשורת ווטסאפ קבוצתית ובנוסף תקשורת ומפגשים אחד על אחד לדיוק התהליך בהתאם לצורך האישי של המטופל.

הגישה מעניינת ורוצים לשמוע עוד?

השאירו פרטים ואחזור אליכם