מהי אגורפוביה?

ביוונית, המילה אגורה פרושה "שוק העיר", ופוביה פרושה פחד. הלחם המילים – אגורפוביה – מסמל פחד ממקומות ציבוריים מפני שבעבר חשבו שהסיבה לפחד קשורה לעצם הימצאות האדם במקום ציבורי פתוח.

למעשה, אגורפוביה היא הפרעה ממשפחת הפרעות החרדה ומלווה בהתקפי חרדה (התקפי פאניקה).

בהתמודדות עם אגורפוביה עשוי להיות פחד לחוות התקף חרדה במצבים בהם אין לאן להימלט ולא יהיה סיוע.

הפחד עשוי להיות במקומות הומי אדם או מקומות מבודדים יחסית.

מקומות צפופים כמו קניונים, עמידה בתור, נסיעה ברכב לנסיעה ארוכה תחת כיפת השמים, הישרת מבט לכוכבי השמים וכדומה.

כמו למצבים רגשיים אחרים, גם לאגורפוביה עוצמות שונות שבאופן ישיר משפיעות על רמות התפקוד השונות ומושפעות ממחשבות ומפרשנויות של המתמודדים איתה, על הסיטואציה בה הם נמצאים.

התמודדות עם אגורפוביה ברמה קיצונית עשויה להביא אדם להימנעות ומתוך כך בחירה להסתגר בביתו ומחקרים מראים כי כ – 40% מהמתמודדים עם אגורפוביה מתמודדים עם חוסר תפקוד והיסגרות בבית.

כיצד נוצרת אגורפוביה ואיך ניתן להתמודד איתה?

רבים מבני האדם חווים בחייהם מתחים שמביאים אותם להתמודד עם התקף חרדה. בהמשך החיים, חלקם יעברו את ההתמודדות ויסגלו לעצמם כלים להתמודדות, וחלקם האחר עשוי להמשיך לפתח תסמיני חרדה ולפתח אגורפוביה כחלק מניסיון להימנע מאותן תחושות, ומחשבות שנחוו.

מאחר והתקף חרדה יכול להחוות במקום מסוים, עם נראות חזותית, ריחות וצלילים שליוו את האירוע, עשוי מי שמתמודד עם התקף חרדה להימנע ממגע עם אותן חוויות שליוו בהתקף החרדה ולפתח אגורפוביה.

בפועל, ההימנעות עשויה לייצר פחד מההתקף עצמו, וכתוצאה מכך להביא רעיונות ופרשנויות של האדם ולעשות "העברה" או הכללה לסיטואציות אחרות בהן הוא עשוי לחוות שוב התקף חרדה ולהמשיך ולהרחיב את הפוביה לאגורפוביה ולהימנע ממקומות נוספים ובכך להגדיל את רשימת המקומות בהם לא יהיה מוכן להתקרב אליהם.

בפועל, כאשר נמנעים מלהגיע למקומות בהם עשויה להחוות חרדה, התחושה תהיה הרגשה טובה יותר.

ההימנעות מהיציאה למקומות מגבירי חרדה נחשב לחיזוק שלילי, כזה שמחזק את ההתנהגות "המיטיבה" עם התחושות ולכן ההתנהגות הזו עשויה להשתמר, ורשימת המקומות מהם נימנע עשויה להמשיך להתארך וצמצום של תחומי חיים עשוי לגדול עד כדי אגורפוביה קיצונית המביאה להסתגרות בבית.

אגורפוביה יכולה למשל לגרום לאדם להפסיק לנסוע ברכב לאחר שחווה התקף חרדה, ובשל כך להימנע להגיע לאירועים חברתיים.

ניתן להתמודד עם אגורפוביה על ידי טיפול טבעי

טיפול טבעי להתמודדות עם אגורפוביה

ישנן גישות שונות לטיפול באגורפוביה, בניהן גישות המציעות טיפול תרופתי בחרדה. טיפול CBT, גישת ה – ACT ומיינדפולנס, מציעים אלטרנטיבה להתמודדות עם אגורפוביה והתקף חרדה ללא טיפול תרופתי.

כמובן שלעיתים בחירה בטיפול תרופתי למטרת התמודדות עם התקפי חרדה יכול לסייע להפתחתת הסימפטומים, אך חשוב לזכור שהגורמים להתקף החרדה הן מחשבות לא מיטיבות ופרשנויות מוטעות שלנו בנוגע לסיטואציות מעוררות חרדה.

גם לצד טיפול בתרופות, מציע  ה – CBT כלים להתמודד עם אגורפוביה ועם התקף חרדה באופן טבעי. הגישה מאפשרת למידה של כלים לזיהוי מחשבות, אירועים ומצבי חיים נוספים מעוררי חרדה, וכן טכניקות לוויסות רגשי ותחושות גוף כדי להתמודדות בצורה מיטיבה עם התקפי החרדה המאיימים.

תרגול הכלים והטכניקות, הופכות להיות חלק אינטגרלי מחיי המתמודד וקצב ההשתנות מורגש ממש מהמפגשים הראשונים ובהתאם להתמסרות לטיפול.

OCD

מחשבות כפייתיות טורדניות הן כאלה המלוות ומובילות לפעול באופן אובססיבי בהקשר לסיטאציות מסוימות. עשויים להופיע טקסים וצורות חשיבה שונות אשר מייצרות סדר ומשמרות את הקיים

פוביות ספציפיות

פחד משמעותי ובולט ממקומות סגורים או פתוחים, פחד גבהים, פחד ממעליות, מבעלי חיים, פחד להישאר לבד בבית, מעוררות מינית ועוד..

חרדה חברתית

מאופיינת בפחד קיצוני ממצבים חברתיים. שהות בקרב חברים, עמידה בפני קהל, תקשורת עם מוכרים בחנות ובעלי סמכות ועוד פחדים מהתמודדות עם סיטואציות חברתיות

חרדה ממבחנים

לעיתים חוסר הוודאות לקראת מבחן בלימודים או אפילו ראיון עבודה עשוי לגרום לחרדה אשר תשפיע על תהליך ההכנה והדימוי העצמי ובכך לפגוע בתהליך ובתוצאה הסופית

מה הקשר בין אגורפוביה ודיכאון?

הסובלים מאגורפוביה נמצאים בסיכון גם לפתח דיכאון מאחר והם עשויים לעשות שימוש בהימנעויות שונות כפי שחלקן נזכרו מעלה:

  1. הפחתת פעילויות המייצרות משמעות – צמצום פעילויות חברתיות, מפגשים חברתיים, הפסקת עבודה או לימודים והימנעות מאירועי תרבות, מצד אחד גורמים לתחושה טובה יותר בטווח הקצר, אך בטווח הארוך עשויות לגרום לתחושת בדידות קשה, חוסר יכולת וכתוצאה מכך לדיכאון
  2. מעגלי קסמים ודימוי העצמי – המחשבות המלוות מצבי הימנעות, עשויות לסחוף למחשבות לא מיטיבות ומחשבות טורדניות ובכך עשויות לפגום בהערכה ובדימוי העצמי.
  3. בושה ואשמה – בחירה להתמודד עם מחשבות ותחושות באופן כזה שעשוי לגרום לתחושת מועקה ואשמה מאוד עמוקה, תחושת אאוטסיידריות, מכיוון שהסביבה עשויה לא להיות שם לאורך זמן ולתמוך באמפתיה והמתמודד עם אגורפוביה עשוי לחוש שונה וחסר יכולת ביחס לסביבתו.
  4. ייאוש – התמודדות יומיומית עם מחשבות מעגליות סביב אותם קשיים לאורך זמן, וחוסר התמודדות עם היציאה החוצה עשויה לגרום למיומנויות שהיו לנו להישכח והניסיון לצאת ולהתמודד הופך קשה יותר עם הזמן עד כדי ייאוש. 

מה הטיפול הכי יעיל באגורפוביה?

מבין הטיפולים המוצעים היום, הטיפול המומלץ ביותר באגורפוביה הוא שילוב בין טיפול תרופתי (SSRI או תרופות נגד חרדה) ובין פסיכותרפיה.

ההתמקדות בטיפול הנפשי היא בשתי נקודות עיקריות:

  1. הורדת הסימפטומים של החרדה
  2. השבת השליטה אל המטופל

הטיפול המומלץ ביותר באגורפוביה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) , אשר מתמקד בשינוי עיוותי חשיבה הגורמים לחרדה להופיע.

מעוניינים בשיחת ייעוץ?

השאירו פרטים ואחזור אליכם

טיפול CBT להתמודדות עם אגורפוביה

מטרת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, להעביר למטופל כלים להתמודד עם הסימפטומים של האגורפוביה.

כמו כן, למידת הבאת תשומת למחשבות וזיהוי מחשבות והפיכת מחשבות לא מסתגלות למחשבות מציאותיות ומסתגלות.

כחלק מתהליך הטיפול, מטרת העל הנה להביא את המטופל לשלוט במצבים שגורמים לו לחוש חרדה ולקבל את הביטחון והשליטה על חייו בחזרה.

חלק מכלי טיפול ה – CBT והמשמעותיים בטיפול באגורפוביה ובהתמודדות עם התקף חרדה בכלל, הוא שימוש בטכניקת חשיפה שנמצאה יעילה יותר להפחתת הימנעות אגורפובית, תפקוד יומיומי.

השימוש בטכניקת החשיפה מקדם שיפור טיפולי אשר מתווך על ידי מעורבות in vivo מוגברת במצבים מעוררי חרדה הקרובים ככל הניתן בהדרגה לחייו הקודמים להתמודדות עם אגורפוביה של המטופל.

קצת חומר למחשבה על חרדה והתמודדות עם התקפי חרדה

הכנסו לקרוא ולהרחיב את הידע על חרדה

3 נקודות אופטימיות למתמודד עם אגורפוביה

בנוסף להכרה בכך שהתמודדות עם אגורפוביה מצמצמת את תחומי החיים ועשויה להוביל לפגיעה בערך העצמי, ואף לדיכאון, חשבו לזכור כמה נקודות שתומכות בהתמודדות עם אגורפוביה:

  1. ככל שתזמנו לעצמכם מצבים מעוררי חרדה, כך תלמדו לזהות מתי הם מתחילים להתרחש ולפעול בהתאם בהתייחס למחשות ולתחושות שמתעוררות בכם
  2. אנחנו קטנים ביחס ליקום, וביחס לטבע, אך המיקוד בכאן ועכשיו, בעשייה, ובקשורת עם הסביבה עשוי להסיט את תשומת הלב מהמחשבות המלחיצות
  3. עם הזמן, שיח על כמה אנחנו קטנים, ועל האינסופיות של היקום, מתוך שיח חוקר, מתעניין ופחות דיכוטומי הופך את ההתעסקות בבחוץ למרתקת..מבטיח.

צרו קשר לקביעת תרגול מיינדפולנס

השאירו פרטים ואחזור אליכם