מהי חרדת נהיגה?

כלי תחבורה הם אחת האמצעים החשובים לנוע ממקום למקום כדי לצמצם זמני נסיעה ולתרום לעלייה בזמן הפנאי וליצירת חופש ועצמאות. בעקבות תלות גוברת בכלי רכב פרטיים, עלה מספר הרכבים על הכביש בשנים האחרונות ואיתו גם באופן טבעי השכיחות למספר המתמודדים עם חרדת נהיגה.

חרדת נהיגה היא חרדה הנובעת מהתמודדות עם סיטואציות מסויימות בזמן נהיגה (כמו למשל נהיגה בכביש עמוס רכבים או נהיגה בחושך) או מעצם המחשבה על מחוייבות שיש לי בעתיד שתצריך ממני לעלות על ההגה.

חרדת הנהיגה משתייכת למשפחת הפוביות הספציפיות ומשתנה מאדם לאדם בהתאם לתנאים שהביאו להתפתחותה. חרדת נהיגה היא פוביה נפוצה ביחס לפוביות ספציפיות אחרות, וקיימות מגוון סיבות לפחד מנהיגה, למשל:

  • פחד מנהיגה בכבישים מהירים וסואנים
  • פחד וחרדה לקראת טסט ראשון
  • פחד מחזרה לנהיגה לאחר תקופה ארוכה ללא נהיגה
  • אירוע מסכן חיים שגרם להמנעות מנהיגה

בחרדת נהיגה, אירועים מנטאליים ותסמינים כבשאר הפרעות החרדה והפוביות, עשויים להיות זהים ותוכלו להרחיב עוד על תסמינים גם בעמוד התמודדות עם חרדה ולקבל כלים חשובים להתמודדות וויסות רגשי בזמן שהחרדה מתגברת.

חשוב להתחיל תהליך להתמודדות עם חרדת נהיגה מאחר וככל שנקדים לקבל כלים ולצבור ביטחון, כך נוכל להטמיע למידה פרוצדוראלית באופן גמיש יותר, קצת כמו ללמוד לרכב על אופניים בגיל הילדות או ללמוד על אופניים בגיל 50, ובנוסף להמנע מ"העברה" של החרדה ולהרחיב אותה לתחומי חיים נוספים.

חשוב לציין שמקרים רבים של פוביית נהיגה מתפתחים ללא טריגר מקדים, ללא סיבה נראית לעין, ואף לאחר שנים של נהיגה ללא חשש או חוויה שלילית.

התמודדות עם חרדת נהיגה

רוצים לשמוע איך הגישה שלי יכולה לעזור לכם להתמודד עם חרדה?

השאירו פרטים ואחזור אליכם

איך נראית חרדת הנהיגה שלך?

למרות הידע הרב שיש ממחקרים ומה"קומון סנס" שמקיים אפשרויות פחד מנהיגה, חשוב לי לי לשאול, איך נראית חרדת הנהיגה שלך? ממה את/ה מפחד/ת?

אולי אפילו תקח/י לך רגע כתרגיל דף ועט ותרשום/י לפניך מספר נקודות שמשקפות אתה הפחד שלך מנהיגה:

  • מתי הפחד התחיל?
  • האם את/ה נוהג או לא נוהג/ת כלל?
  • מה שלושת הגורמים הכי מפחידים מבחינתך בנהיגה?
  • אילו מחשבות, תחושות ורגשות עולים לך בזמן נהיגה או בפעם האחרונה בה נהגת?
  • האם גם כשאת/ה לא נוהג/ת קיים איזשהו פחד מנהיגה במהלך היומיום?

עכשיו אחרי שכתבת, ניתן לראות שיש אינפורצמיה שהיא ייחודית לפחד שלך.. כך במהלך תהליך טיפול CBT וטיפול ACT אנחנו מנסים לקבל רגע וקונטקסט לפחד שאת/ה חווה כדי להתייחס אליו ולראות כיצד ניתן ללמוד להתמודד איתו באופן שונה מהאופן בו התמודדת עם הפחד הזה עד היום.

*יכולים לקרוא עוד על טיפול ACT בקישור

איך אתם מרגישים ועל מה אתם חושבים בזמן חרדה?

חרדת נהיגה מקדמת תהליכי חשיבה מוגברים המפרשים את מהלך הנהיגה. אם תנסו רגע לחשוב על זה, כשאתם נוסעים בכביש מוכר בדרך לחברים או לעבודה, אתם לא נדרשים לעשות יותר מידי, הגוף שלכם זוכר, בעצם יש מערכת (מערכת תפקודים ניהוליים) שיודעת לתפקד מבלי שתדרשו לעשות יותר מידי והיא מאפשר לייעל תהליכים שונים ולא לבזבז יותר מידי אנרגיה.

בחרדת נהיגה, מתקיימת הערכת יתר, וכך הראש כל הזמן נמצא בפעולה, בביקורת על הנהיגה, באפשרויות של סכנות שונות שיכולות להתקיים ובכך מקיימות גם תחושות פזיולוגיות שעשויות לייצר אי נוחות אם לא יודעים לזהות אותו ולהתמודד איתן ובכך להגביר את חוויית החרדה ולגרום אפילו להמנעות מנהיגה כדי לא לחוש אותן.

מהם הגורמים לחרדת נהיגה?

בדומה לחרדות ופוביות ספציפיות אחרות, חרדת נהיגה יכולה להתפתח בעקבות אירוע טראומתי הקשור בנהיגה, כמו למשל זכרון מתאונה שאדם חווה, או אפילו צפייה בתאונה, ואף מתוך הערכת יתר למסוכנות מסיטואציה מסויימת בכביש (כמו למשל לנהוג ליד משאית מאוד גדולה ומאיימת). מתוך התמודדות עם התקף חרדה בזמן נהיגה שלא בהכרח קשור לנהיגה, עשויה להיווצר התניה ולהתקיים חרדת נהיגה בהמשך ומתוך כך יצירת המנעות מנהיגה בכלל שתגביר את החרדה סביב נהיגה.

מהם הסימפטומים של חרדת הנהיגה

הסימפטומים של חרדת נהיגה מחולקים למספר מרכיבים:

סימפטומים פיזיולוגיים –

למשל עשוי להיווצר דופק מואץ, סחרחורת או כאבי ראש, נשימה שטחית שתגרום לתחושת חוסר בחמצן ועוד.

תהליכים פסיכולוגיים –

מחשבות שונות שמספרות מציאות מאוד מסוכנת וחד משמעית. אלה אותן מחשבות שיוצרות תחושה מתוך אמונה שבהכרח קיימת סכנה ממשית כשבפועל אם נחשוב עוד טיפה נוכל להבחין בעוד אפשרויות.

התמודדות עם התקף חרדה בזמן נהיגה

במידה ואתם חווים התקף חרדה בזמן נהיגה, אחד הפרדוקסים הגדולים הוא שהנטייה תמיד לנסות להפסיק את התחושות והמחשבות המאיימות.

אפשרות נוספת שתוכלו לקחת ולהתנסות עימה, היא להבין שהחרדה היא התוצר של המחשבה והערכת היתר. כלומר, אם תשימו לב למחשבה ותפנו את תשומת הלב לנהיגה מבלי לנסות לנבא עתידות, ותתנו לעצמכם מספר רגעים של מיקוד בנשימה, תוכלו אולי כבר להבין בהפחתה של התסמינים החרדתיים ולחוש אחרת.

*מוזמנים להעמיק בקישור הבא בהתמודדות עם חרדה

תרגיל התקרקעות להתמודדות עם חרדה בזמן נהיגה

במידה ואתם חווים חרדה בזמן נהיגה או שאתם רוצים לתרגל מיומנות להקטין הערכת יתר בזמן נהיגה, בצעו את התרגיל הבא:

במשך כ 5 דק' במהלך הנסיעה, דברו בקול רם לעצמם באוטו, ותתארו את האובייקטים והפעולות השונות שאתם רואים ומקיימים בזמן נהיגה,

לדוגמה: "אני יוצא מהחניה ופונה שמאלה, רמזור מתחלף לאדום, עוצר ברמזור, אישה חוצה את הכביש, ממשיך לנסוע, תמרור של כביש דו סיטרי".

לאחר שתבצעו את התרגיל הזה, תוכלו להבין כמה אינפורצמיה פתאום קיימת בפניכם, וכמה המחשבות האוטומטיות מושכות את תשומת הלב מהנהיגה ואף מסכנות על המידה (באופן פרדוכסלי) את הנהיגה שלכם.

הימנעות ותלות – ההשלכות של חרדת נהיגה

שימו לב שהמנעות ותלות בגורמים שונים עשויה להחריף את חרדת הנהיגה.

אם למשל אתם חוששים לנהוג ולכן שומעים מוסיקה כדי להפחית את החרדה בזמן נהיגה, אתם בעצם נמנעים מלהתמודד עם מחשבות מסכנות. יכול להיות שבטווח הקצר זה יוכל לסייע לנהוג, אך ישנה דרך שמאפשרת להתמודד עם מחשבות שעולות גם ללא שימוש באמצעים חיצוניים כדי להפחית את החרדה.

בנוסף, המנעות מפעולת הנהיגה משמעותה לא להתמודד עם הקושי והחרדה ולמנוע אפשרותת לחוויית הצלחה וללמידה.

לכן, חשוב להיות בתנועה, ללמוד כלים לוויסות החרדה ולחזור לנהוג בצורה הדרגתית. בסופו של יום, הנהיגה מעבר לתפקיד הפונקציונאלי, מאפשרת לנו לנוע, להיות מחוברים לקהילה, לחברים ולמשפחה ולקיים אורח חיים משמעותי.

איך מטפלים בחרדת נהיגה? כן יש טיפול מוצלח וממוקד!

בדומה להפרעות חרדה אחרות, טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי, מאפשר לטפל בגורמים השונים המרכיבים את חרדת הנהיגה.

במהלך תהליך טיפול CBT נלמד טכניקות שונות לוויסות, הרגעה והתמודדות עם הסימפטומים הפיזיולוגיים וההשפעה הרגשית, וכן נלמד לזהות את המחשבות שמעריכות סכנת יתר וללמוד להתמודד איתן בשונה מבעבר.

בתוך תהליך טיפול CBT נלמד לזהות דפוסי חשיבה אוטומטיים, ולפעול באופן מודע כדי להתמודד באופן מיטיב יותר עם חרדת הנהיגה.

אפשר לקחת לדוגמה קונקרטית מטיפול:

אחת המחשבות שעמדו בבסיס חרדת הנהיגה של זיו (שם בדוי) היא ש "אם הוא יעצור ברמזור אדום יכול להיות שרכב יתקע בו מאחור כי הוא לא ישים לב", וכך כתוצאה מהמחשבה הזו זיו החליט תחילה שהוא מחפש כבישים ללא רמזורים ובשלב מסויים הבין שמדובר במלחמת התשה ונטש את ההגה. היום הוא מבין שלצד הרעיון שעצירה ברמוז אדום מקיימת אפשרות כזו, יש מגוון רחב של פעולות נוספות (מלבד הפתרון הכמעט בלתי אפשרי למצוא כבישים ללא רמזורים) שמאפשרות להקטין את הסיכוי ולקחת אחריות בכביש.

זו לדוגמה היתה התמודדות עם מחשבה קטסטרופלית שהיא מחשבה שמגבילה את יכולת החשיבה הרציונאלית שלנו להביא רעיונות יצירתיים לפתרון עם סיטואציות מסכנות ברמות כאלו ואחרות.

מעבר לזיהוי מחשבות "מוגמזות" שמעצבות את החרדה, נרצה גם ללמוד כלים שונים לוויסות ולהיבן ה זו בכלל חרדה, ולאחר שנרגיש מוכנים נצא לחקור את החרדה מזוויות שונות עוד לפני שבכלל נעלה על ההגה… לתהליך הזה בטיפול CBT קוראים – חשיפה הדרגתית, המאפשרת התמודדות עם מצבים מעוררי חרדה באופן מותאם.

עידו שדה מטפל סי בי טי CBT

רוצים לשמוע איך הגישה שלי יכולה לעזור לכם להתמודד עם חרדה?

השאירו פרטים ואחזור אליכם