מה זה פחד מג'וקים (Katsaridaphobia)
פוביה מג'וקים (Katsaridaphobia) ופוביה מחרקים (Entomophobia) הן פוביות שחיות על רצף שבין פחד ודחייה מג'וקים וחרקים במצב בו נפגשים איתם, עד לפגיעה באיכות חיים מטעמי הימנעות ו"שבירת כלים" בסיטואציות משפחתיות, חברתיות או סתם בערב קז'ואלי בבית.
החשש מהמפגש עם הג'וק עשוי להביא לתגובות לא מווסתות, צעקות וסימפטומים "משתקים" של חרדה ובאותו אופן שעשוי להתקיים במפגש מול ג'וק, הוא גם יכול לקרות מול נמלים, עכבישים וסוגי חרקים שונים החיים בסביבתנו היומיומית.
מה גורם לפוביה מחרקים וג'וקים?
פוביה מג'וקים כמו בהתמודדות עם פוביות ספציפיות אחרות, נגרמת מקושי להשהות תגובה ולייצר תחושת בטחון באמצעות אסטרטגיות שונות, כגון דיבור פנימי והרחבת המודעות על הסיטואציה.
מפגש עם ג'וק בהווה אינו מפגש ראשוניות וככל הנראה כבר ישנה איזשהו היסטוריה של יחסים במפגשים קודמים עם ג'וקים, וככל שהשנים חולפות ומתעצבות דרכי חשיבה והתנהגויות אוטומטיות בזמן המפגש עם הג'וק, כך מתעמקים דפוסי ההימנעות והתגובות עשויות להקצין.
מספר סיבות אפשריות לגרימת פוביה מג’וקים:
- סביבת מחייתם של הג'וקים הינו הביוב מאחר והם חיים בסביבה חמה ולחה. ישנה אפשרות שהפחד מסיבה זו, נובע מתחושת גועל והימנעות מהדבקות במחלות.
- בנושא מבני האדם (הסביבה הטבעית לנו), צורת הגוף ה"חייזרית" מייצרת רתיעה הנובעת מהשונות הגדולה שבין משפחת היונקים לחרקים ופרוקי הרגליים.
- אפשרות נוספת היא אירועים קודמים שלימדו אותנו שג'וק זה דבר שצריך לפחד ממנו. למשל סצנות מסרטים (הסרט "מימיק" למשל) או סצנה הלקוחה מהחיים האמיתיים בבית בה אחד מבני המשפחה מגיב באופן מוגזם ו"מדביק" אותנו בפחד הלא מוסבר הזה.
בכל אחת מהאפשרויות המוצגות מעלה, יושב מנגנון ההתניה ועל בסיסו נוצרת הלמידה שלנו להגיב מפעם לפעם בדרכים שונות המונעות מהפחד ולחזק את תחושת חוסר הנוחות והדחייה במפגש עם הג'וק.
מהם התסמינים של פחד / פוביה מג'וקים?
בדומה לפוביות ספציפיות שונות ובכללם חרדה, עשויים להתלוות לרגעי האימה גם תסמינים פיזיולוגיים ותגובות שונות. תסמינים כמו נשימה שטחית ומהירה, דפיקות לב מוגברות, זיעה קרה לצד התנהגויות מנע כמו קפיצה, ריצה למטרת בריחה או צעקה.
בנוסף, המחשבה על האפשרות שהג'וק עשוי להיות בסביבה שלי עשויה להמשיך להטריד גם אחרי זמן ממושך בו לא היה ג'וק בסביבה ויכול להסית את תשומת הלב מדברים חשובים לאדם המתמודד עם הפוביה עד כדי הימנעות מהגעה למקומות מסוימים בהם יש חשד שעשוי להימצא ג'וק שוב.
גישת השדה - זה הזמן לייצר שינוי
זה הזמן לעשות שינוי ולקחת את האחריות לידיים שלכם. יש בכם את היכולת לשנות ולחיות חיים מלאים, מאושרים ובעלי משמעות.
לצבור ידע, לפתח מודעות לעצמי ולסביבה ולהתחיל להרגיש את החיים במלוא עוצמתם..זוהי תחילה של מסע מדהים, אלה החיים עצמם.
מעוניינים בשינוי?
צרו איתי קשר
עקבו אחרי עמוד הגישה בפייסבוק
גישות טיפוליות:
רוצים לשמוע איך הגישה שלי יכולה לעזור לכם להתמודד עם חרדה?
השאירו פרטים ואחזור אליכם
האם ניתן לטפל בפוביה מחרקים וג'וקים?
ניתן בהחלט לטפל בפוביה מג'וקים ומחרקים, באותו אופן בו ניתן ללמוד להתמודד עם חרדה. מאחר וג'וקים הוא לא דבר שכיח, עשוי להיות קשה יותר בתוך התהליך לגייס מוטיבציה וזה תלוי ברמות ההימנעות והפגיעה באורח חייו של האדם.
ככל שהקושי גדול יותר, אומנם החשיפה וההתמודדות בתהליך יהיו קשים יותר, אך המוטיבציה להפסיק את השליטה של נוכחות הג'וק בחיינו עשויה להיות גבוהה יותר.
איך מטפלים בפחד / פוביה מג'וקים?
טיפול CBT הוא טיפול יעיל ללמידת התמודדות עם פוביה מג'וקים ועם פוביה מחרקים בכלל. באמצעות תהליך המחולק לשלבים, ניתן ללמוד את הבעיה, אסטרטגיות שונות לוויסות ובהמשך שימוש באמצעי חשיפה שונים כדי לייצר הסיטואציה (התרגלות).
טיפול בחשיפה
טיפול בחשיפה הוא תהליך ייחודי לגישת טיפול ה CBT והוא מאפשר תהליך הדרגתי של התמודדות עם ג'וקים, חרקים או זוחלים באופן גמיש יותר ופחות מעורר פחד או חרדה.
כחלק מתהליך החשיפה נלמד:
- לשים לב לתגובות שלנו, כיצד הן מייצרות מעגלי חרדה נוספים וכיצד הסביבה עשויה להגיב להן
- לזהות מחשבות ולהרחיב את הפרספקטיבה בנוגע אליהן
- טכניקות וויסות שונות להתמודדות עם המחשבות והסימפטומים החרדתיים
- חשיפה הדרגתית לג'וק או לחרק ממנו אנחנו פוחדים ופוגע באיכות חיינו
הקשר בין פחד וגועל והחשיבות שלהם במצבים מאיימים?
פחד וגועל הם תחושות אבולוציוניות שמטרתן לסייע לנו בהתמודדות עם מצבים שעשויים לאיים על ביטחוננו. פחד וגועל הם תוצר של פירוש אירוע שעשוי לסכן אותנו ומתריע לשים לב באופן מודע לסיטואציה, במקביל לפעילות מערכות אוטונומיות בגוף (כגון המערכת הסימפתטית) כדי לייצר יעילות תגובה אל מול המצב המסכן.
השוני בניהם הוא שפחד מסייע בשמירה מפגיעה פיזית כאיום חיצוני בעוד שגועל הוא מנגנון המסייע לשמור על תפקודים מערכתיים, כמו למשל להימנע מהדבקות במחלה.
הפחד מכין את הגוף באופן הבא:
קצב פעימות הלב עולה וגדלה זרימת הדם כדי לספק יותר חמצן לתאים הנדרשים פעולה ליצירת ATP ומקטינים תנועה לאיברים שלא נדרשים לסייע בהתמודדות. השינויים הפיזיולוגיים האלה מייצרים אנרגיה וכתוצאה מכך גם תגובה מותאמת להתמודד עם האירוע המאיים ולא פעם החוויה הפיזיולוגית שלעצמה מייצרת לחץ ובהלה נוספים.
הגועל מאותת שנשקף פוטנציאל לסכנה הקשורה בפגיעה פנימית (זיהום או מחלה). התגובה הפיזיולוגית שעשויה לעלות היא בחילה וכן הזעה. וחולשה.
בדרך כלל תחושת הגועל מייצרת הימנעות מהגורם המאיים, התרחקות פיזית או ממש עצימת עיניים כדי לנסות להפסיק את התחושה שעולה, ובמקרים קיצוניים אף הקאה.
אם ננסה לחשוב את התגובה המעין רפלקסיבית הזו, ניתן לשער שהיא נועדה למנוע מהג'וק לגעת בנו ולאפשר לזיהום או מחלות לחדור למערכת החיסונית.
מי פוחד מג'וקים?
אחד הדברים שחשוב לזכור, הוא שפחד מג'וקים לא הופך אתכם לילדותיים או פחדנים.
התגובה בסיטואציה בה אתם פוגשים ג'וק היא תוצאה של למידה ממפגשים שונים לאורך ההיסטוריה שלכם עם גו'קים והיא התעצבה להיות מה שהיא בזכות מחשבות ותחושות שבבסיסם נועדו להגן עליכם.
כעת, אם אתם מרגישים שהפחד מנהל ומשתק אתכם בסיטואציות יומיות ומונע מכם לקיים את אורח החיים אליו אתם שואפים, טיפול CBT ממוקד מטרה יוכל לתת לכם כלים משמעותיים להתמודד איתו.
רוצים לשמוע איך הגישה שלי יכולה לעזור לכם להתמודד עם חרדה?
השאירו פרטים ואחזור אליכם