חרדת הצלילה הראשונה שלי
זה מדהים לחשוב שעד לפני 10 שנים חוויית צלילה היתה מבחינתי תחושה של ריחוף בענני מרשמלו, מחקר של עולם קסום ומסתורי וכל רגע במים היה רגע של אושר צרוף שאת התחושה שלו באמת שקשה להעביר במילים.
אני זוכר את הרגע הזה שבו התחילה חווית החרדה הראשונה שלי בזמן צלילה.
הייתי באילת, עם זוג חברים טובים והחלטנו להתחיל את היום בלוקיישן מוכר על צוללים רבים באילת – היתוש. שחינו עד שהגענו לנקודה שבה ריחפנו מעל הספינה, והתחלנו לצלול צלילת עומק לאיזור הספינה. לאחר 20 דקות של צלילה, בהיסח דעת, הבליגה מחשבה, שהובילה לרצף מחשבות שהגבירו תחושת חוסר שליטה, פאניקה והתקף חרדה שסופו לא היה טוב באופן יחסי.
סימנתי לחבר איתו צללתי, אחזתי בו וסימנתי לו שמשהו לא בסדר, ולא ידעתי להגיד מה ובטח לא התאפשר לי להסביר את זה במילים מתחת למים בעומק של 30 מטר. משהו בתחושת הביטחון שהוא היה שם לצידי הרגיע אותי, ולא רציתי להמשיך ולנסות להסביר שמשהו לא בסדר בגלל שההתעסקות בזה כשלעצמה הגבירה את תחושת החרדה.
איך נגרמת חרדת צלילה?
תראו, חשבו להגיד שחרדת צלילה לא מנותקת מהתקפי חרדה אחרים בהכרח. ישנם מצבים שבהם חרדת צלילה עשויה להתקיים ממחשבה ישירה על הסכנות האפשריות בצלילה, כמו למשל חוסר שליטה במעמקים, כשל טכני של ציוד, דגים טורפים ועוד.
אך מהצד השני, מחשבות כמו מחשבות, עשויות לעלות ולהגיע, ולקחת את תשומת הלב מהחוויה הקסומה שבצלילה ולספר סיפור אחר, מלחיץ, או מתסכל שעשוי לעורר את המערכת הסימפטטית ולהגביר חרדה בגופנו וכתוצאה מכך להוביל להתקף חרדה בזמן הצלילה.
אילו סוגי חרדות קיימים?
OCD
מחשבות כפייתיות טורדניות הן כאלה המלוות ומובילות לפעול באופן אובססיבי בהקשר לסיטאציות מסוימות. עשויים להופיע טקסים וצורות חשיבה שונות אשר מייצרות סדר ומשמרות את הקיים
פוביות ספציפיות
פחד משמעותי ובולט ממקומות סגורים או פתוחים, פחד גבהים, פחד ממעליות, מבעלי חיים, פחד להישאר לבד בבית, מעוררות מינית ועוד..
היפוכונדריה - חרדת בריאות
חרדת בריאות היא חרדה שמתקיימת על בסיס מחשבות, פחדים, דאגות ואי וודאות סביב נושאים שקשורים בתחום הבריאות, כמו מחלות, הידבקויות, עצם קיומם של חיידקים החיים סביבנו ובתוכנו וכן חוויות פסיכוסומטיות
חרדה ממבחנים
לעיתים חוסר הוודאות לקראת מבחן בלימודים או אפילו ראיון עבודה עשוי לגרום לחרדה אשר תשפיע על תהליך ההכנה והדימוי העצמי ובכך לפגוע בתהליך ובתוצאה הסופית
גישת השדה - זה הזמן לייצר שינוי
זה הזמן לעשות שינוי ולקחת את האחריות לידיים שלכם. יש בכם את היכולת לשנות ולחיות חיים מלאים, מאושרים ובעלי משמעות.
לצבור ידע, לפתח מודעות לעצמי ולסביבה ולהתחיל להרגיש את החיים במלוא עוצמתם..זוהי תחילה של מסע מדהים, אלה החיים עצמם.
מעוניינים בשינוי?
צרו איתי קשר
עקבו אחרי עמוד הגישה בפייסבוק
גישות טיפוליות:
התמודדות עם חרדת צלילה
כשאנחנו מדברים על התמודדות עם חרדת צלילה צריך לזכור עקרונות שקשורים בהתמודדות עם חרדה באופן כללי. ישנם גורמי ביטחון שנוכל לעשות בהם שימוש כדי לחזק את תחושת הביטחון ולהנמיך את התחושות הלא נעימות שהתקף החרדה מביא עמו.
*תוכלו להרחיב כאן על התמודדות עם התקף חרדה.
התקף חרדה במהלך צלילה הוא ייחודי מאחר והוא מסכן אותנו הצוללים גם מבחינה בריאותית בשל החשיפה שלנו למצב בו נאבד עשתונות ונקבל החלטה שמסכנת אותנו כמו לעלות מעלה לפני המים בצורה לא מבוקרת כדי לנשום אוויר בשטח פתוח.
חשוב להתייחס ולזכור בראש ובראשונה יש לקיים את תנאי הבטיחות של צלילה.
כחלק מחווית הבטחון בתוך חווית חרדה בזמן צלילה, חשוב להיות קרובים לגורמי ביטחון כמו חברים או מדריכי צלילה שאתם סומכים עליהם.
בנוסף, מאחר והתקף חרדה מגיע בהמשך למחשבות שעולות, חשבו לברר ולחקור את המחשבות האלו, ולראות האם ניתן להפריכן. האם אני באמת מצוי בסכנה, או שאני מעלה אפשרויות עתידיות שמגבירות את תחושת הסכנה עכשיו, מייצרות לחץ וגורמות להתקף חרדה ללא סיבה מוחשית.
תרגישו חופשי ליצור קשר
לחזור לצלול ולהינות מהעולם הקסום
איך נראים החיים אחרי חרדת צלילה
לאחר חרדת הצלילה הראשונה שלי, לקח זמן רב עד שחזרתי למים. אפילו מחשבה על אפשרות עתידית לצלול בטיול הבא, היתה מעלה בי תחושת חרדה. התעסקות במחשבות על חוויית החרדה כשלעצמן היו מעוררות חוסר ביטחון ומעלות פרשנויות שונות על הזהות שלי, על האדם שהייתי וכעת השתנה, על חוויה קסומה שהפכה לחלום בלהות.
כדי לחזור לצלול, צריך להבין קודם כל שמדובר בתהליך ולהבין שחרדה היא דבר טבעי שקורה בעקבות פרשנות שלי לסיטואציה כמסוכנת ולכן התקף החרדה מגיע.
סביר שלאחר התקף חרדה בזמן צלילה, נצטרך קודם לעבד את החוויה, להבין מה עלה במהלך הצלילה כדי לפרק את המחשבות והתחושות ולראות כיצד ניתן לפתור אותן במהלך הצלילה הבאה.
כחלק מתהליך חשיפה שמציע טיפול CBT, נשאף לבנות תכנית צלילה מסודרת שבה מתחילים מעין סרגל צלילה מדורג ולצד זה תהליך של עבודה על המחשבות, הרגשות והתחושות.
במקרים רבים נזהה שהתקף החרדה אינו עולה רק במהלך הצלילה, אלא מתקיים גם במצבי דחק שונים במהלך חיינו.
ככל שנתמיד ונרד לצלול, כך נתמודד עם הצלילה ונתחזק ראת המימנות, נתמודד עם המחשבות שמעכבות ומייצרות חרדה ונוכל לחזור אט אט להנות מעולם קסום שנמצא לא רחוק מאיתנו, ומציע חוויה ייחודית והרפתקנית.
קצת חומר למחשבה על חרדה והתמודדות עם התקפי חרדה
הכנסו לקרוא ולהרחיב את הידע על חרדה
ציפייה עשויה לעורר חרדה ויחד עם זאת להוות גורם מוטיבציוני
ציפייה יכולה להיות דבר חיובי אבל גם עשויה להיות בעוכרינו היא יכולה להוות גורם מוטיבציוני וכזאת שמייצרת פרפרים או לעורר חרדה ומחשבות טורדניות קודם כל,
כמה כיף זה לגעת באנשים
מרגיש מרוגש🙃 כשהקמתי את האתר של "גישת השדה", רעיון אחד שהנחה אותי היה, שאם אגיע ל"עין קשבת" אחת ..מבחינתי עשיתי את שלי. חלק מכתיבת התוכן
הסיפור של מיה דגן בהתמודדות עם חרדה
ספוילר קטן וחשוב לפני יומיים צפיתי בפרק של "קרוב" עם צופית גרנט בו היא ארחה את מיה דגן עם הסיפור האישי שלה על התמודדות עם
האם ניתן לחזור לצלול שוב לאחר התקף חרדה בצלילה?
אז כפי שכתבתי מעלה, החזרה לצלילה לאחר התקף חרדה היא לחלוטין בחירה ויכולת סובייקטיבית.
יכול להיות שתרגישו בנוח לחזור למים ולהתמודד שוב עם הגורמים (הטריגרים) שהדליקו את התקף החרדה, ויכול להיות שאתם כעת יותר מהוססים ואף חרדים מלחשוב להתמודד שוב עם החוויה הנוראית שעברתם.
חשוב לזכור שלצלילה ישנם שלבים רבים וניתנת גם לווריאציות שונות של חוויה.
למשל, כחלק מתהליך החזרה למים, יכול להיות שתחילה רק נבחר לצפות בסרטי צלילה, או בתמונות שלנו מתחת למים.
בשלבים מתקדמים יותר, נוכל לרדת לשנרקל, לצלול צלילת רענון או שנבחר לרדת לצלילה במים רדודים תחילה כדי לקבל תחושת שליטה מלאה יותר ובכך לצבור ביטחון.
כמובן שבמקביל לתהליך החשיפה, חשוב לקבל ליווי של תהליך טיפולי כדי לברר ולהבין מהיכן עולה הקושי בצלילה, אילו מחשבות או תחושות שמהוות את הטריגרים להתקף החרדה.
אצלי בקליניקה אני עושה שימוש במודלים של חשיבה שטיפול ה – CBT, גישת טיפול ACT והמיינדפולנס מציעים כדי ליצור בסיס רחב ומאפשר להתמודד עם התקפי חרדה שעשויים להגיע בזמן הצלילה.