מהי היפוכונדריה - חרדת בריאות?

היפוכונדריה – חרדת בריאות היא ביטוי לפירוש תגובה פנימית או חיצונית שקשורה לנושאים בריאותיים. החרדה הבריאותית עשויה לבוא לידי ביטוי בעיבוד מוגבר של מחשבות בהמשך לתוויה פנימית שאנו חווים בגוף (למשל מיחושים, כאב ראש ועוד) או לאינפורמציה שמגיעה מבחוץ (למשל: להיות בסביבה של חולה שעשויה להדביק אותי או בסביבה שיש בה לכלוך ממנה יכולים לעבור אלי חיידקים).

כחלק מההסבר על חרדת בריאות אנסה לשפוך אור עלו אופן הטיפול הטבעי בחרדת בריאות, כיצד מתמודדים עם חרדת הבריאות, איך מגיע התקף בחרדת בריאות, איך הוא עשוי להראות וכיצד ניתן להתמודד חרדת בריאות באופן שייטיב עמנו בחיי היומיום.

תזכרו שאופן החשיבה שלנו בנוגע לאינפורמציה פנימית וחיצונית הוא דפוס שאנחנו נוטים לעשות בו שימוש לאורך חודשים ואף שנים עד שאחנונ מבינים שאולי קיימת בעיה שאנחנו מעוניינים לפתור ולכן כדי לייצר שינוי, מדובר בתהליך הדרגתי של יישום תרגילים, כלים ואופני חשיבה מחודשים שעשויים לסייע בזיהוי של מחשבות אלה ולהפחית את עוצמת החרדה כשהיא נוכחת.

חרדת הבריאות כמו כל חרדה, עשויה ללוות גם בשינוי פזיולגי כגון:דופק מוגבר, הזעה, סחרוחורות, כאב ראש, לחץ בחזה וכמובן שכל אדם עשוי לחוות אותה באופן אחד כך שהפשרנות המילולית לחוויה עשויה להיות תיאור שונה של חוויה בין אדם לאדם.

טיפול טבעי בחרדת בריאות

כמו כל טיפול בחרדה, גם בהיפוכונדריה – חרדת בריאות, הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT) מציע דרך למידה והתמודדות טבעית ללא שימוש תרופתי. היכולת של טיפול ה – CBT להעניק כלים משמעותיים למטופל ולאפשר לו לייצר הליכי חשיבה מחודשים להתמודדות עם החוויה שחרדת הבריאות מביאה איתה. טיפול טבעי בחרדת בריאות משמעותו תרגול של כלים שנשארים לאורך החיים ומשרתים את האדם להתמודדות עם חרדת בריואת ולחוש טוב יותר במצבים בהם בעבר היה עשוי לסבול במחשבות מעגליות סביב נושא בריאותי, לחוות תחושות לא נעימות כתוצאה מכך, כמו סחרחורות, כאבי ראשי מוגברים, דופק מואץ ועוד היבטים פיזיולוגיים המשקפים את תופעת החרדה.

אילו סוגי חרדות קיימים?

OCD

מחשבות כפייתיות טורדניות הן כאלה המלוות ומובילות לפעול באופן אובססיבי בהקשר לסיטאציות מסוימות. עשויים להופיע טקסים וצורות חשיבה שונות אשר מייצרות סדר ומשמרות את הקיים

פוביות ספציפיות

פחד משמעותי ובולט ממקומות סגורים או פתוחים, פחד גבהים, פחד ממעליות, מבעלי חיים, פחד להישאר לבד בבית, מעוררות מינית ועוד..

חרדה חברתית

מאופיינת בפחד קיצוני ממצבים חברתיים. שהות בקרב חברים, עמידה בפני קהל, תקשורת עם מוכרים בחנות ובעלי סמכות ועוד פחדים מהתמודדות עם סיטואציות חברתיות

חרדה ממבחנים

לעיתים חוסר הוודאות לקראת מבחן בלימודים או אפילו ראיון עבודה עשוי לגרום לחרדה אשר תשפיע על תהליך ההכנה והדימוי העצמי ובכך לפגוע בתהליך ובתוצאה הסופית

להתמודד עם חרדת בריאות

התמודדות עם חרדת בריאות עשויה ללוות אותנו למשך שנים עד שנחליט לפנות לייעוץ, תמיכה או טיפול כדי להתמודד איתה בצורה טובה יותר. כמו כל התמודדות עם מצבים פנימיים לוקח זמן לעיתים להבין שמדובר בבעיה מאחר והחוויה היא סובייקטיבית ולא תמיד ניתן להתבונן החוצה ולהבין שסביב סיטואציה זהה, אני ואדם אחר חווים את אותה חוויה באופן שבו אני מפרש אותה בצורה קיצונית וסובל ממנה והאדם השני פשוט נינוח לחלוטין.

למה? בגלל שעצמם מיקוד הקשב בחוויה הבריאותית לוקח את הפוקוס ומשאיר אותי להמשיך להתמודד עם המחשבות והתחושות שעולות ולהמשיך לחפש פתרונות שירגיעו אותי.

כחלק מהתמודדות עם חווית בריאות בדיוק כמו בהתמודדות עם חרדה כללית, נרצאה להתחיל לזהות את התהליך על בסיסו מבוסס הטיפול הקוגניטיבי – המודל הקוגניטיבי.

מעגל של גירוי שמגיע מהסביבה או מתוך הגוף, מחשבות שעולות כפרשנות אישית מתוך זכרונות או רעיונות שלנו, תחושה שעולה בגוף וכתוצאה מכך תגובות או פעולות שממשיכות לשמר את חרדת הבריאות.

מעוניינים בשיחת ייעוץ?

השאירו פרטים ואחזור אליכם

כיצד נוצרת חרדת בריאות?

חרדת הבריאות היא בעצם פועל יוצא של טריגרים או סטרסורים שמתחילים את התהליך של המודל הקוגניטיבי שהזכרתי מעלה.

לדוגמה אם עברתי באיזור שהיתה בו תאונת דרכים, אני עשוי להתחיל לחשוב על סיטואציה שבה זה עשוי לקרות גם לי ועצמם ההתעסקות במחשבה מתחילה לייצר תחושה לא נעימה בגוף שתעלה את החרדה וכתגובה פזיולוגית אני עשוי לחוות תחושות לא נעימות בגוף והפעולה שלי תהיה למשל להמשיך ללכת ממקום האירוע של התאונה כדי להפסיק את האינפורמציה שמגיעה מבחוץ ולהשתחרר מהמחשבות שמטרידות אותי.

לעיתים החרדת בריאות מפחיתה תלות בסיטואציות בריאותי ועשויה כבר לעלות כחלק מפחד שלנו להתמודד עם ההשלכות הפיזיולוגיות הלא נעימות שלה ואז היא עשויה להגיע.

אז איך נראה התקף חרדת בריאות?

אנשים שונים חווים את התקף חרדת הבריאות באופן שונה בהתאם למחשבות והידע הסובייקטיבי שקיים.

התקף חרדת בריאות סובב סביב מחשבות ופרשנויות קיצוניות לאירועים שקשורים בבריאות הגוף ולכן ההתקף בא לידי ביטוי במצבים בהם נאלצים להתמודד עם מחשבות על האירועים האלה.

התקף חרדת בריאות מזוהה עם תסמינים פיזיולוגיים כמו לחץ בחזה, מתח בשרירים, נשימה שטחית, זיעה קרה ועוד תחושות פזיולוגיות משתנות מאדם לאדם.

לצד התחושות הפזיולוגיות, מתקיימות מחשבות ותחושה של לחץ ולעיתים אף יכול להוביל לנשימה שטחית ותחושה של חוסר בחמצן.

התמודדות עם חרדה עשויה להלחיץ ולגרום לתחושה של איבוד שליטה בסיטואציה ולייצר מעגל קסמים של מחשבות שליליות נוספות שעשויות להעצים את החוויה הלא נעימה בזמן התקף החרדה.

קצת חומר למחשבה על חרדה והתמודדות עם התקפי חרדה

הכנסו לקרוא ולהרחיב את הידע על חרדה

איך להתמודד עם חרדת בריאות?

קודם כל חשוב לזכור שחרדה היא ביטוי טבעי של הגוף כשמחשבות שמספרות לי שאני נמצא בסכנה עולות וכבר ההכרה בזה, עשויה לשפר את המצב מאחר ומדובר בתחושה פזיולוגית כשלעצה עולה כדי להגן עלי כדי להתריע שמשהו קורה.

מדובר במערכת "פרמיטיבית" של המוח שלנו – המערכת הסימפטטית, שמסייעת במצבי סכנה.

חרדת בריאות בהרבה מקרים עשויה להיווצר מחשיבה מעגלית סביב נושאים שקשורים בבריאות ולכן נשאף לזהות את המעגל הזה ולקטוע אותו.

כדי לקטוע מעגל חשיבה ניתן לעשות שימוש בטכניקות תשומת לב שונות, כמו טכניקות נשימה, תרגול מיינדפולנס, הבאת מחשבות אחרות שעשויות לתרום לחוויה ועוד. טכניקות אלו מפחיתות את חוויות החרדה ומחזירות את תחושת הנינוחות והשליטה לידיים שלנו

תרגיל להתמודדות עם חרדת בריאות

תחשבו על הפעם האחרונה שבה חוויתים חרדת בריאות וננסה לזהות ולפרק את התהליך.

לכל רגע של התקף חרדה, בין אם חרדה כללית או חרדת בריאות ישנה התחלה אמצע וסוף.

קחו דף וחלקו אותו באמצעות כלי כתיבה לעמודות.

  • עמודה ראשונה: טריגר (פנימי\חיצוני)
  • עמודה שניה: מחשבה
  • עמודה שלישית: תחושה
  • עמודה רביעית: פעולה(התנהגות\מחשבה)

לאחר שהעמודות מוכנות התחילו לפרק את החוויה של חרדת הבריאות שחוויתם ולהבין כיצד התהליך נראה והאם קיימת שם מעגליות שאתם מזהים.

חשוב לתרגל את זה מספר פעמים כדי להתחיל לשים לב ולזהות מצבים בהם מתחילה חרדת הבריאות.

את המעגליות נשאף להפסיק ובכך החרדה תפחת ואף תפסק מלהתקיים.